“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Wat gebeurt er in je lijf als je de ex tegenkomt?

06 dec, 2021 | Algemeen
9,5
Klanten vertellen

1344 beoordelingen

Het is altijd een beetje ongemakkelijk als je je ex tegenkomt. Het maakt daarvoor niet uit of je al jaren uit elkaar bent of nog maar pas, of kort een relatie hebt gehad of juist lang. Maar wist je dat er op dat moment niet alleen in je hoofd van alles omgaat, maar dat ook je lichaam reageert?

Emoties

Een emotie is een innerlijke beleving, een bepaald gevoel na een zintuigelijke waarneming. Je kunt emoties niet altijd rationeel verklaren. Het maakt dan ook niet uit hoe lang jij jouw ex niet hebt gezien of hoe je je voelt over je ex, om emoties te hebben bij het weerzien. Het zegt ook helemaal niets over wat je nog wel of niet voelt voor jouw ex. Elkaar tegenkomen kan nog steeds leiden tot lichamelijke reacties. Hierbij kun je denken aan een hoge hartslag, transpireren, het gevoel dat je maag omdraait of een druk op je borstkas.

Fight of flight?!

Uit elkaar gaan kan heel moeilijk zijn. Uit onderzoek is gebleken dat het deel in je hersenen dat zorgt voor fysieke pijn, werd geactiveerd op het moment dat mensen foto’s van hun ex zagen. Dat deel van je hersenen kan vervolgens ook het ‘fight or flight’ mechanisme inschakelen. En dat allemaal onbewust, zonder dat je dat zelf controle over hebt! De paniek die op dat moment ontstaat wordt geproduceerd om jezelf te beschermen tegen pijn. In dit geval kan jouw ex dit dus allemaal bij jou activeren. Ai… Maar duidelijk moge zijn dat de lichamelijke reacties dus wel te verklaren zijn en het hoeft niets te zeggen over jouw gevoel voor je ex. Het weerzien zal altijd een beetje ongemakkelijk zijn.