“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Kinderalimentatie verhoogd met 3 procent

21 okt, 2020 | Algemeen, Kinderen
9,5
Klanten vertellen

1366 beoordelingen

Vanaf 1 januari 2021 wordt de kinderalimentatie verhoogd met 3 procent. Dit is de wettelijke indexering die ieder jaar wordt toegepast en wordt vastgesteld door de overheid.

Alimentatie indexering

Zowel de kinder- als de partneralimentatie worden ieder jaar een stukje hoger. Dit om bij te blijven bij de loon- en prijsstijgingen in Nederland. Dit heet de wettelijke indexering van de alimentatie. Ieder jaar rond half oktober maakt de overheid bekend met welk percentage de alimentatie verhoogd moet worden. Vanaf 1 januari 2021 gaat de alimentatie dus met 3 procent omhoog.

Niet vanzelf!

Deze verhoging gaat niet vanzelf. Degene die de kinderalimentatie betaalt, zal het bedrag zelf handmatig moeten aanpassen. Ook ontvangt de alimentatiebetaler geen bericht van de overheid over de verhoging. Ontvang jij de kinderalimentatie, dan is het misschien slim om je ex even van de indexering op de hoogte te stellen. Welk bedrag hij/zij straks moet gaan betalen kan je makkelijk berekenen in onze online berekenmodule.

Vorderen als de ex niet betaalt

De indexering is verplicht, ook als het inkomen van de ex gelijk is gebleven. Toch wil hier nogal eens discussie over ontstaan. Besluit jouw ex om niet te betalen, dan is het goed om te weten dat je de achterstallige indexering altijd kan gaan vorderen. Dit kan tot vijf jaar terug. Wil je hier actie op ondernemen, dan kan het Nationaal Loket Alimentatie Inning je helpen!