“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Huurverhoging per 1 juli 2023

28 mrt, 2023 | Algemeen
9,5
Klanten vertellen

1319 beoordelingen

Jaarlijks worden de huurprijzen van woonruimte meestal per 1 juli verhoogd. Dit is niet wettelijk vastgelegd, maar meestal worden de huren allemaal per 1 juli aangepast.

Jaarlijkse huurverhoging

Verhuurders mogen maximaal een keer per jaar een huurverhoging doorvoeren. De verhuurder is verplicht de verhoging minstens twee maanden voor de ingangsdatum aan te geven Ook moet de verhuurder daarbij vermelden dat je hier tegen bezwaar kunt maken en op welke wijze je dit kunt doen.

Maximale huurverhoging sociale huurwoning

In 2023 is de liberalisatiegrens €808,06. De liberalisatiegrens is de maximale huur bij nieuwe verhuur van een sociale huurwoning. Daarnaast zijn dit vanaf 1 juli 2023 de regels met betrekking tot de huurverhoging van sociale huurwoningen. Verhuurders mogen de kale huur verhogen met:

  • Maximaal €25 euro als de kale huur lager is dan €300 euro per maand;
  • Maximaal 3,1% als de kale huur tenminste €300 euro per maand is.

Wanneer je een zelfstandige woning huurt onder de liberalisatiegrens en een hoger inkomen hebt dan mag de huurverhoging meer bedragen. We hebben het dan over een inkomen die hoger is dan €48.836 bij een eenpersoonshuishouden en hoger dan €56.513 bij een meerpersoonshuishouden.

Maximale huurverhoging woning in de vrije sector

Huur je een woning boven de liberalisatiegrens van €808,06 euro dan is de maximale huurverhoging per 1 juli 2023 4,1%. Dit geldt ook wanneer je al een hogere huurverhoging overeengekomen bent.

Maximale huurverhoging voor huur van kamers, woonwagens en standplaatsen

Bij het bepalen van de maximale huurverhoging voor kamers, woonwagens en standplaatsen is het inkomen niet van belang. Voor kamers, woonwagens en standplaatsen is de maximale huurverhoging gelijk aan die van de sociale huurwoning; namelijk 3,1%.

Niet eens? Maak bezwaar!

Ben je het niet eens met de huurverhoging? Dan kun je bezwaar maken. Maak hiervoor gebruik van onze voorbeeldbrief. Heb je vragen of hulp nodig? Onze huurrecht specialisten helpen je graag, neem gerust contact met ons op!