“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Ruzie via Whatsapp uitpraten niet verstandig

10 jan, 2022 | Algemeen
9,5
Klanten vertellen

1366 beoordelingen

In elke relatie zijn er wel irritaties. Trekjes van je partner waar je je aan ergert. Lekker via de WhatsApp je frustraties uiten, om vervolgens in een verhitte discussie terecht te komen. Een ieder maakt zich daar bijna wel schuldig aan. Guess what? Don’t do it! Het kan je je relatie kosten. Sowieso is het nooit slim om te proberen ruzies uit te praten via de app. De kans is groot dat het alleen maar erger wordt. Hoe komt dat toch?

Waarom kun je beter geen ruzie maken via Whatsapp?

Waar we vroeger vooral live met elkaar praatten of elkaar belden om het een en ander te bespreken, is het nu vooral communicatie via WhatsApp wat de klok slaat. Sterker nog. Veel jongeren bellen eigenlijk nauwelijks meer, maar doen alles via de app. Op zich niets mis mee, maar communicatie via de app kan ook verraderlijk zijn. Wij leggen je uit hoe dit zit.

  1. Je zegt dingen makkelijker
  2. Verkeerde interpretatie
  3. Je kan nooit alles zeggen wat je wil zeggen
  4. Hoe Emoji’s het alleen maar erger kunnen maken
  5. Onpersoonlijk
  6. Leren ruziemaken
  7. Heb respect voor elkaar

1. Je zegt dingen makkelijker

Online voel je je vaak veiliger dan in real life. Vanachter je telefoon kan je je heel anders gedragen dan normaal gesproken. Je ziet niet wat jouw appjes met iemand doet en diegene kan je hier ook niet direct op aanspreken. Dit maakt het makkelijk om bijvoorbeeld via de app iemand de huid vol te schelden. De kans is groot dat je zelf achteraf ontzettend veel spijt hebt van wat je in een boze bui hebt geschreven. Denk dus goed na voor je op verzenden klikt… Impulsief een berichtje sturen kan heel veel kapot maken.

2. Verkeerde interpretatie

Doordat je elkaar niet ziet, geen gezichtsuitdrukkingen kan lezen en niet hoort op welke toon het bericht wordt overgebracht kan het gebeuren dat berichten anders worden geïnterpreteerd dan eigenlijk de bedoeling is. Misschien maak jij slechts een terloopse opmerking over iets waar jij je aan irriteert en bedoel je het helemaal niet verkeerd, maar vat jouw partner het heel anders op. Voor je het weet heb je een grote ruzie. Je kunt dit soort irritaties veel beter face-to-face bespreken. Dus, houd je frustraties nog even bij je, en communiceer in het echte leven met elkaar. Zo kun je veel beter de emoties van een ander zien, inschatten hoe hij/zij erin staat en beter relativeren. Het blijkt namelijk dat stellen die ruziën via de telefoon ongelukkiger zijn.

3. Je kan nooit alles zeggen wat je wil zeggen

Tijdens een ruzie wil je vaak heel veel zeggen. Dit geldt ook voor de ander. Het is bijna onmogelijk om dit allemaal uit te typen in de app. Hier ben je uren mee bezig. Het is veel makkelijker om gewoon met elkaar om tafel te gaan en op die manier alles uit te spreken.

4. Hoe Emoji’s het alleen maar erger kunnen maken

Net als de berichtjes die je stuurt, kunnen ook Emoji’s de situatie soms alleen maar erger maken. Iedereen interpreteert Emoji’s op zijn eigen manier. Zo kan een onschuldig poppetje alleen maar olie op het vuur gooien tijdens een ruzie. Misschien stuur jij heel onschuldig of juist met een hele positieve bedoeling een knipogende Emoji, maar vat de ander dit op als passief-agressief. Niet doen dus…

5. Onpersoonlijk

Overweeg jij jouw ruzie met je partner uit te praten via de app? Bedenk dan wel dat dit misschien voor jou wel heel veilig, maar ook ontzettend onpersoonlijk is. Helemaal als je een relatie met elkaar hebt, moet je toch genoeg om elkaar geven om dit samen uit te praten. Luister naar elkaar. Daar wordt jullie relatie uiteindelijk alleen maar sterker van!

6. Leren ruziemaken

We gaan ruzies het liefst zoveel mogelijk uit de weg. Confrontaties zijn vervelend en moet je vooral niet opzoeken. Whatsapp helpt hierbij. Op deze manier kan je ruziemaken zonder er zelf echt bij te zijn. Toch is dat niet verstandig. Ruzies en confrontaties horen nou eenmaal bij het leven. Niet alles is altijd koek en ei. Het is belangrijk dat je leert ruzie te maken. Dit kan alleen door problemen face-to-face met elkaar uit te praten. Uiteindelijk leer je steeds beter je emoties onder controle te krijgen en hoe je goede argumenten kunt gebruiken om jouw punt te maken. Ga het gesprek aan. Hier groei je alleen maar van.

7. Heb respect voor elkaar

Binnen een relatie is het belangrijk om respectvol met elkaar om te gaan. Een ruzie uitvechten via de app getuigd niet van enig respect. Het is belangrijk om elkaar hierbij in de ogen te kijken en naar elkaar te luisteren. Vertel aan elkaar waar je mee zit. Dit zal jullie band uiteindelijk alleen maar dieper maken.

Wel doen! Een lief appje!

Toch is appen lang niet altijd negatief hoor. Een leuk of lief berichtje via de WhatsApp kan grote voordelen hebben. Uit onderzoek blijkt dat mensen gelukkiger zijn in hun relatie als zij zo af en toe een leuk appje sturen naar de partner. Dus, waar wacht je nog op? Stuur eens wat leuks naar je geliefde!