“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Kan een LAT-relatie succesvol zijn?

27 mrt, 2024 | Algemeen
9,5
Klanten vertellen

1301 beoordelingen

Voor veel mensen is samenwonen een vanzelfsprekende stap in een relatie. Echter denkt niet iedereen er zo over. Sommige stellen kiezen voor een LAT relatie. LAT staat voor living apart together. Maar kan je een relatie goed onderhouden zonder samen te wonen?

Ideaalbeeld

In onze samenleving is het ideaalbeeld altijd geweest dat je op een gegeven moment gaat samenwonen met je partner. Het delen van een woning wordt gezien als teken van een sterke relatie. Maar is dit terecht? Is het ook mogelijk om een goede relatie te hebben zonder samen te wonen? Steeds meer mensen kiezen er tegenwoordig voor om hun eigen woning te behouden en het samenwonen uit te stellen. De reden hiervoor is niet dat hun relatie minder goed is. Zij genieten van een stuk vrijheid en het alleen wonen.

Opkomende trend

Zoals aangegeven zien we steeds meer stellen die voor een LAT-relatie kiezen. Recente studies laten zien dat dit wereldwijd een opkomende trend is, vooral in de westerse wereld. Ongeveer 35% van de mensen die alleen wonen, gelooft dat ze een sterke en stabiele relatie hebben, ondanks dat ze niet samenwonen. Dit zien we zowel bij mannen als vrouwen. Opvallend is wel dat oudere mensen minder sociale druk voelen om samen te wonen.

Waarom willen mensen niet samenwonen?

De vraag is waarommensen ervoor kiezen om niet samen te willen wonen. Eerdere ervaringen met samenwonen kunnen een rol spelen. Mensen die eerder hebben samengewoond, kiezen vaker om dat in de toekomst niet of minder snel te doen. Ze voelen zich vrijer in de relatie en ervaren minder druk rondom financiën en huishoudelijke taken. Ook willen ze hun privacy behouden zonder de intimiteit te verliezen. Soms is het ook een stuk zelfbescherming zodat het uit elkaar gaan minder lastig is. Naarmate mensen ouder worden, lijkt de wil om samen te wonen ook af te nemen. Slechts 22% van de mensen onder de 51 heeft plannen om samen te gaan wonen. Deze mensen wonen vaak al langere tijd alleen en zijn gewend geraakt aan de vrijheid en onafhankelijkheid. Ongeveer de helft van de mensen tussen de 31 en 40 jaar overweegt wel samen te gaan wonen. En nog jongere koppels vinden samenwonen minder belangrijk. Zij willen zich eerst focussen op hun carrière en persoonlijke ontwikkeling.

Invloed op duur van de relatie

Opmerkelijk is dat het niet samenwonen geen invloed lijkt te hebben op de duur van de relatie. Zelfs na 10 jaar apart wonen, blijven veel koppels nog steeds bij elkaar. Het traditionele idee van een romantische relatie lijkt te verschuiven, waarbij mensen meer vrijheid ervaren in hun keuzes en persoonlijke ontwikkeling. Dit roept vragen op over hoe we relaties in de toekomst gaan ontwikkelen. Wordt samenwonen alleen nog geassocieerd met het stichten van een gezin? Of gaat dit ook verschuiven? Op dit moment lijkt dit onderscheid niet ver weg. Veel mensen streven naar langdurige relaties zonder per se een gezin te willen stichten. Het is duidelijk dat onze samenleving momenteel grote veranderingen doormaakt.