“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Automatisch gezag voor ongehuwde vader

19 mei, 2016 | Kinderen
9,5
Klanten vertellen

1344 beoordelingen

Ongetrouwde vaders moeten voortaan bij het erkennen van hun kind ook automatisch het gezag moeten krijgen. Dit vindt D66. De partij komt met een initiatiefwetsvoorstel om dit te regelen.

Ben je getrouwd en krijg je kinderen, dan is het gezag automatisch geregeld en krijgen allebei de ouders het gezag. Bij ongehuwde stellen is het alleen de moeder die het gezag krijgen. Om de ongehuwde vader ook gezag te laten krijgen moet er het nodige geregeld worden. De meeste mensen vergeten vervolgens om dit te regelen, waar zij vervolgens bij het uit elkaar gaan weer achter komen met het nodige juridische getouwtrek tot gevolg.

Onwetendheid

Dat veel ongetrouwde stellen het gezag voor de vader niet hebben geregeld komt vaak voort uit een stuk onwetendheid. Er is te weinig voorlichting op dit vlak vanuit de gemeentes “Te weinig ouders weten dat je dit gezag apart moet regelen als je niet getrouwd bent. Dit onlogische en oneerlijke verschil tussen getrouwde en ongetrouwde vaders willen we aanpakken”, aldus Kamerlid Bergkamp.

Niet van deze tijd

Op dit moment moeten ongehuwde stellen eerst bij de gemeente aangeven dat de vader de juridische ouder is. Hierna moet bij de rechtbank gezag worden aangevraagd. D66 vindt deze regeling niet meer van deze tijd. “Sinds 2012 worden de meeste eerstgeboren kinderen niet meer in een huwelijk geboren. Steeds meer stellen wonen samen. Als zij het gezag niet regelen, kunnen er later bij het uit elkaar gaan veel juridische problemen ontstaan. Het is dus zaak om dit te veranderen”, aldus Bergkamp.