“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Alimentatie verhoogd met 1,5 procent

06 nov, 2017 | Algemeen, Kinderen, Wetgeving
9,5
Klanten vertellen

1319 beoordelingen

Betaal je kinder- of partneralimentatie? Dan wordt het bedrag dat je betaalt ieder jaar een beetje hoger. Dit heet de indexering. Voor 2018 is het indexeringspercentage net vastgesteld door de Minister van Veiligheid en Justitie. De alimentatie wordt per 1 januari verhoogd met 1,5 procent.

Indexering niet vrijwillig

Deze indexering is wettelijk verplicht en dus niet vrijwillig. Het is dan ook de bedoeling dat alimentatiebetalers uit zichzelf per 1 januari het alimentatiebedrag met 1,5 procent verhogen. Ontvang je alimentatie? Dan is het misschien slim je ex even van de indexering op de hoogte te stellen en goed in de gaten te houden of je het nieuwe bedrag gaat ontvangen. Is dit niet zo en weigert de ex de verhoging toe te passen, dan kun je dit uiteindelijk gaan vorderen. Het is immers een verplichting.

Maar ik krijg geen loonsverhoging…

De jaarlijkse indexering wordt gebaseerd op de loon- en prijsstijgingen in Nederland. De alimentatie moet daarin meegroeien. Betaal je alimentatie, maar krijg je zelf geen loonsverhoging? Ook dan is de verhoging van de alimentatie nog steeds verplicht. Dit is dus geen argument om dit niet te gaan betalen.

Hoeveel?

Wil je precies weten wat je straks moet gaan betalen of wat je straks zult gaan ontvangen, dan kun je dit berekenen in onze berekenmodule.

Hulp nodig?

Weigert de ex steevast ieder jaar om de alimentatie te verhogen? Laat het ons weten. Wij kunnen je helpen om het achterstallige bedrag te gaan vorderen.