Het besluit is genomen, ieder heeft zijn eigen huis, het gaat nu echt beginnen: het co-ouderschap. Maar hoe zorg je er nou voor dat jullie co-ouderschap ook echt gaat werken? Wij geven je een aantal gouden regels in het co-ouderschap samen met je ex.
Hoe zorg je voor een succesvol co-ouderschap?
Co-ouderschap is een mooi streven. Toch lukt het lang niet alle ouders om dit op een goede manier te doen. Hoe voorkom je ruzie en zorg je ervoor dat het co-ouderschap zo goed mogelijk verloopt. Lees deze 7 tips!
- Routine en structuur
- Breng ze naar de ander
- Wees eerlijk
- Laat de ander
- Gun elkaar leuke dingen
- Blijf in de familie-app
- Let op jezelf
1. Routine en structuur
In een goede relatie is het fijn om een bepaalde routine en structuur te hebben. Ook kinderen vinden het heel fijn om goed te weten waar ze aan toe zijn. Zij hebben echt behoefte aan structuur. Nu zij twee huizen hebben waar zij wonen, kan het best zijn dat er in beide huizen een andere structuur is. Probeer dit echter wel een beetje op elkaar af te stemmen. Het zou zelfs fijn zijn als alles bijna hetzelfde is als bij mama, of papa. Denk hierbij aan gelijke bedtijden, zowel bij papa als bij mama na school eerst huiswerk maken en om 18.00 uur eten. Het lijken kleine dingen, maar dit geeft kinderen wel houvast. Probeer ook jullie regeltjes qua opvoeding een beetje op elkaar af te stemmen.
2. Breng ze naar de ander
Het is belangrijk dat jouw kinderen zien dat jij het ook belangrijk vindt dat zij weer naar de andere ouder gaan. Natuurlijk is dit voor jou misschien een moeilijk moment, maar probeer er echt iets leuks van te maken. Uiteindelijk heb je daar alleen maar profijt van, want het is fijner als de kinderen weer zin hebben om naar de andere ouder te gaan dan dat dit iedere week een strijd wordt. Zorg er dan ook voor dat het moment dat ze naar de andere ouder gaan vooral positief is. Dit geeft alle partijen een goed gevoel.
Steun dit gevoel, door ze even weg te brengen naar de andere ouder. Je kinderen voelen dan dat jij ook achter deze keuze staat dat zij weer naar de andere ouder gaan. Drink samen een bakkie, bespreek je dagen die erop zitten en wellicht je eigen sores, zodat de andere ouder overal van op de hoogte is. Zo houd je de gesprekken luchtig en lijkt alles ‘normaal’. Wel zo fijn ook om een goede opening te hebben om lastigere dingen te bespreken zoals een nieuwe liefde.
3. Wees eerlijk
Misschien was communicatie nooit jullie beste kant. Maar wees eerlijk naar elkaar. Vertel hoe het met je gaat en wat je voelt. Geef weer hoe je in het leven staat. Ben je moe? Just say it. Heb je de kinderen gemist? Het is alleen maar goed om dit te vertellen. Ben je trots op de ander? Vertel dit zéker. Ben je er niet helemaal eens met de omgang hoe die nu loopt? Bespreek het eens. Probeer er samen uit te komen. Co-ouderschap is zorg voor de kinderen, maar ook voor jullie samen.
4. Laat de ander
Jullie hebben nu allebei een eigen huishouden. Ieder doet dit op zijn eigen manier. Iedereen is anders en daardoor zal ook iedereen er zijn eigen gewoontes en regeltjes op na houden. Leg je daarbij neer. Jouw ex hoeft alles niet precies zoals jij te doen. Was de ex in jullie relatie de chaoot die de boel nooit zo goed op orde had, dan zal dat niet ineens gaan veranderen. Leg je erbij neer en accepteer. Misschien doet de ex de dingen net even anders en maakt hij/zij net even andere keuzes. Dat maakt niet uit. Zolang er maar goed voor de kinderen wordt gezorgd.
5. Gun elkaar leuke dingen
Meegekregen van de kinderen dat je ex weer een leuk weekend met vrienden heeft gehad? Dit kan ervoor zorgen dat je een soort van jaloezie voelt. Hoe kan hij/zij het nou leuk hebben zo na de scheiding? Toch is het belangrijk om jouw ex dit te gunnen. En zeg nou zelf… het is toch alleen maar leuk dat je ex dat heeft meegemaakt? Hij of zij heeft zich opgeladen, omringd door lieve mensen en kan er weer een goede week tegenaan. Dit heeft ook invloed op zijn of haar gemoedstoestand, en is alleen maar mooi meegenomen als de kinderen weer naar hem/haar toe gaan. Val eens een extra dagje voor elkaar in. Zo kunnen jullie beiden eens wat langer weg zonder de kinderen.
6. Blijf in de familie-app
Je woont misschien niet meer met elkaar samen, een gezin blijf je toch. Een gedeelde agenda of een groepsapp met familie is zo gek dus ook niet. Ook al leef je apart van elkaar. Zo weet je wat er zich afspeelt in het andere huis en blijf je op de hoogte van de afspraken omtrent de kinderen. En je weet het zelf toch ook? Die foto’s die iedereen altijd doorstuurt, dat zijn jouw kinderen! Daar mag je toch trots op zijn? Fijn dat jij die foto’s dan ook meteen krijgt toegestuurd!
7. Let op jezelf
Bij co-ouderschap ga je apart van elkaar leven. Als de kinderen bij jou zijn, staan zij centraal. De dagen dat je alleen bent, voelen misschien eenzaam of juist alsof je er alles uit moet halen wat erin zit. Toch kan jouw sociale leven ook doorgaan tijdens de dagen dat jij de kinderen hebt. Plan je al jouw privé-afspraken in de dagen dat de kinderen bij de ex zijn, dan kost dit je waarschijnlijk heel veel energie. Het is voor jezelf fijner om alles wat beter te spreiden. Daarnaast is het voor jouw kinderen ook leuk om bij jouw nieuwe leven betrokken te worden. Op deze manier weten zij ook wat er in jou omgaat en hoe je het leven weer hebt opgepakt na de breuk met je ex. Laat een vriend of vriendin eens gezellig met ze mee-eten. Zo leren ze die ook kennen. Het echte succesvol co-ouderen lukt echt alleen als je ook op jezelf let en voor jezelf zorgt.
Vragen over co-ouderschap?
Wil jij weten of co-ouderschap geschikt is voor jullie situatie? Heb je vragen over alimentatie bij co-ouderschap? Of loopt het co-ouderschap niet zo soepel als je had gehoopt? Leg jouw vragen gerust voor aan onze juridische medewerkers. Zij bekijken samen met jou wat je het beste kan doen en beantwoorden al je vragen. Je kan ze bereiken op 088-6002804 (gebruikelijke belkosten) of via ons contactformulier.