“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Help, mijn ex staat nog op mijn adres ingeschreven

27 feb, 2023 | Algemeen
9,5
Klanten vertellen

1319 beoordelingen

Ben je uit elkaar met jouw ex en is jouw ex vertrokken? Dan zal deze zich moeten uitschrijven uit de basisregistratie personen (BRP) van jouw adres. Het komt regelmatig voor dat exen zich niet uitschrijven van het adres en je daarom toeslagen mist of ten onrechte nog gekort wordt op je uitkering. Ook de gemeentelijke belastingen lopen gewoon door op de situatie zoals die bij de gemeente geregistreerd staat. En dat is voor jou super zonde natuurlijk. Maar heb je hiervoor eigenlijk wel een advocaat nodig of kun je zelf iets doen?

Verzoek jouw ex zich uit te schrijven

Hoewel dit natuurlijk simpel klinkt, wordt deze stap in de praktijk nog wel eens vergeten. Schrijf jouw ex aan en verzoek deze zich uit te schrijven van het adres. Gelet op de eventuele financiële gevolgen van de inschrijving voor jou is het verstandig een niet al te lange termijn te geven.

Vraag een adresonderzoek aan bij de gemeente

Wil jouw ex zich niet vrijwillig uitschrijven van jouw adres? Vraag dan een adresonderzoek aan bij jouw gemeente. De gemeente gaat vervolgens onderzoeken of de persoon inderdaad niet op jouw adres verblijft. Ook gaat de gemeente op zoek naar het adres waar jouw ex wel verblijft. Kan de gemeente vaststellen waar jouw ex verblijft? Dan zal ze jouw ex daar in gaan schrijven. Kan de gemeente geen nieuw adres vinden? Dan zal jouw ex helemaal uitgeschreven worden. Kortom, als de ex niet op jouw adres verblijft zal deze na het onderzoek hoe dan ook van jouw adres worden uitgeschreven.

Neem contact op met de uitkerende instantie

Een adresonderzoek van de gemeente kan de nodige weken in beslag nemen. Tijdens het onderzoek blijft jouw ex wel gewoon op jouw adres ingeschreven en kan het dus zijn dat jij daardoor in de financiële problemen komt. In dat geval is het belangrijk dat je, zodra het adresonderzoek is opgestart door de gemeente, contact opneemt met de betreffende instantie. Overheidsinstanties kunnen namelijk inzien dat jouw ex in onderzoek staat. Zij kunnen dan alvast de toeslag betalen of de uitkering aanpassen, ondanks dat jouw ex nog op jouw adres staat ingeschreven.