“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Grootste huurstijging in 6 jaar tijd

11 sep, 2020 | Algemeen
9,5
Klanten vertellen

1344 beoordelingen

Uit cijfers van het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) blijkt dat de huurprijzen zijn wederom gestegen. Het is zelfs de grootste huurstijging in de afgelopen zes jaar. Afgelopen juli stegen de huurprijzen met gemiddeld 2,9% ten opzichte van vorig jaar.

Oorzaak stijging huurprijzen

De stijging van de huur is voornamelijk het gevolg van de hogere inflatie in 2019. Daarnaast is de stijging ook het gevolg van een toeslag bovenop de huurprijs. Deze toeslag is afhankelijk van het huishoudinkomen van de huurder.

Inflatiecijfer

Het inflatiecijfer steeg van 1,6% in 2018 naar 2,6% in 2019. De hoge inflatie van 2019 komt voornamelijk door de verhoging van het lage btw-tarief. De Woonbond vindt dat huurders nu twee keer benadeeld worden. Marcel Trip van de Woonbond geeft aan dat huurders eerst door de prijsverhogingen en nu door een stijgende huurprijs benadeeld worden. Dit raakt sommige huurders flink in de portemonnee. Sommige huurders staan echt met hun rug tegen de muur. Daarom deed De Woonbond eerder dit jaar een oproep tot huurbevriezing. Helaas heeft minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) dit verzoek naast zich neergelegd.