“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Extra verlof geboorte op eigen kosten

04 feb, 2019 | Algemeen, Kinderen, Wetgeving
9,5
Klanten vertellen

1366 beoordelingen

Vaders en lesbische partners krijgen het recht op minimaal tien dagen verlof bij de geboorte van hun kindje. Dit werd onlangs in de EU besloten. Op dit moment betaalt ongeveer de helft van de Nederlandse partners een groot deel van hun verlof uit eigen zak. Dit blijkt uit een enquête van Nupanel. 1.293 mensen deden mee aan dit onderzoek.

Vijf dagen

Sinds 1 januari hebben Nederlandse partners recht op vijf dagen betaald verlof bij de geboorte van hun kind. Maar dit is volgens de meeste mensen niet voldoende. 67 procent van de ondervraagden vindt dat partners meer verlof zouden moeten krijgen. De voorkeur gaat hiervoor naar twee weken, volgens de helft van de ondervraagden. Een op de vijf vindt drie weken heel redelijk. 7 procent geeft aan dat het partnerverlof langer dan een maand zou moeten zijn. Over 1,5 jaar is dit mogelijk. Naast de standaard vijf dagen heb je dan namelijk het recht om nog eens vijf weken vrij te nemen, tegen 70 procent van je loon.

Extra vrij

Op dit moment zegt 42 procent twee weken extra vrij te nemen. Dit doen zij op eigen kosten door bijvoorbeeld vakantiedagen of onbetaald verlof op te nemen. In 28 procent van de gevallen wordt er minder verlof opgenomen dan wettelijk is bepaald.