“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Voorstel tweejarige relatiebemiddeling gesubsidieerd

25 jan, 2024 | Algemeen
9,5
Klanten vertellen

1344 beoordelingen

Het blijkt dat driekwart van de Nederlanders een gratis mediator wil bij dreigende vechtscheiding. Dit blijkt uit een enquête van Kantar Public in opdracht van de SGP. Het idee is om een gratis mediator aan te bieden wanneer stellen gaan scheiden en erge conflicten hebben.

Mediation te duur

SGP-leider van der Staaij heeft hier eind 2022 een voorstel voor ingediend in de Tweede Kamer. Binnen het voorstel wordt voorgesteld om voor iedereen tweejarige relatiebemiddeling te subsidiëren. Nu zien stellen vaak af van de bemiddeling vanwege de kosten. Volgens de enquête maakt slechts een op de vijf stellen gebruik van relatiebemiddeling of psychologische ondersteuning. Uit de enquête blijkt dat dit percentage stijgt naar 50% indien de bemiddeling gesubsidieerd is. Momenteel wordt relatietherapie vanuit de basisverzekering vergoed als er tevens sprake is van een psychische stoornis. Sommige verzekeraars hebben het in hun aanvullende verzekering zitten. Gemeenten dragen soms ook bij.

Vechtscheiding voorkomen

Met bemiddeling kan je proberen vechtscheidingen te voorkomen. Dit lukt niet in alle gevallen, maar het komt wel minder voor bij stellen die hulp hebben van een mediator. De ondervraagden geven aan zich zorgen te maken om kinderen die een vechtscheiding meemaken. Dit heeft veel negatieve gevolgen voor een kind. Om die reden geeft ruim 69 procent aan het prettig te vinden als er een steunpersoon aangesteld zou worden vanuit de overheid.

Onderwijs als inzetmiddel

Er is ook onderzocht hoe men denkt over een actieve rol van de eigen sociale kring bij het oplossen van een oplopend relatieconflict. De meningen daarover blijken erg verdeeld. Wel zou zo’n 54% een gratis cursus over liefdesrelaties willen. En een grotere meerderheid van 63% ziet iets in de preventieve kant van onderwijs op school over liefdesrelaties. Ook vinden veel mensen een gratis hulplijn bij relatieconflicten een goed idee.