“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

“Babyboete”: vrouwen leveren helft salaris in na geboorte eerste kind

06 okt, 2021 | Algemeen, Kinderen
9,5
Klanten vertellen

1366 beoordelingen

Veel werkende vrouwen gaan er na het krijgen van kinderen in inkomen op achteruit. Gemiddeld daalt het inkomen van de vrouw na de geboorte van het eerste kind met maar liefst 46% Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Planbureau (CPB). Dit wordt ook wel de babyboete genoemd. Mannen daarentegen, gaan er vrijwel niets op achteruit.

Traditioneel rollenpatroon

De inkomensdaling kan verklaard worden door het feit dat vrouwen na de geboorte van hun eerste kind vaak stoppen met werken, minder gaan werken of switchen naar een baan met minder verantwoordelijkheden. In Nederland is het eenvoudig om in deeltijd te gaan werken, en dat gebeurt dan ook op grote schaal. Daarbij spelen opvatting over traditionele rolverdelingen tussen man en vrouw ook nog steeds een rol.

Gelijke verdeling

Voor jonge stellen zou de ideale situatie een gelijke verdeling van (zorg)taken tussen man en vrouw zijn, maar in de praktijk blijkt dit zelden uitgevoerd te worden. De meeste vrouwen met jonge kinderen werken parttime, terwijl de meeste mannen fulltime blijven werken.

Babyboete

De zogeheten ‘babyboete’ zorgt ervoor dat er een groot verschil in inkomen is tussen mannen en vrouwen. In Nederland is dit verschil zelfs groter dan in veel andere landen. Dit terwijl Nederlandse vrouwen op de arbeidsmarkt wel goed vertegenwoordigd zijn.

Onderzoek

Op welke manier dit op te lossen is, is nog maar de vraag. Het goedkoper maken en uitbreiden van kinderopvang zou niet automatisch betekenen dat vrouwen daadwerkelijk meer zouden gaan werken. Het CPB zegt dat het effect daarvan nog zou moeten worden onderzocht.