“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Gedeelde voogdij over hond na einde samenwonen

18 nov, 2021 | Algemeen, Wetgeving
9,5
Klanten vertellen

1319 beoordelingen

De baasjes van bordercollie Panda uit Spanje krijgen na het uit elkaar gaan gedeelde voogdij. Dit besloot een Spaanse rechter onlangs. Spaanse media zijn enthousiast en noemen deze uitspraak ‘een stap in de richting van de erkenning van huisdieren als levende wezens volgens de wet’.

Beiden gezag over hond

Het stel was in totaal 20 maanden samen. Tijdens hun relatie besloten zij een hond te nemen. Zij kozen voor bordercollie Panda. Deze kwam als pup bij hen wonen. Een jaar lang hebben zij de hond samen opgevoed. Helaas liep hun relatie op de klippen. De vrouw besloot de woning te verlaten en kreeg Panda niet veel meer te zien. Zij besloot naar de rechter te stappen. Zij was erg gehecht geraakt aan het beestje en wilde hem blijven zien. De rechter boog zich over de zaak en besloot om het stel allebei ge geweest en besloten tijdens hun relatie een hond te nemen. Ze hebben de hond samen een jaar lang opgevoed. Toen besloten was dat de relatie niet meer in stand kon blijven, is de vrouw naar de rechter gestapt omdat zij de hond wilde blijven zien. De rechter besloot om het stel beiden het gezag te geven.

Verantwoordelijkheid voor allebei

Niet alleen het ‘formele bezit’ is van belang volgens de rechter, maar ook de genegenheid die de ander voor de hond heeft. Ze blijven allebei verantwoordelijk voor de zorgen van de hond. Er is een omgangsregeling getroffen. De ene maand bij de vrouw, de andere maand bij de man. En de kosten? Ook die zullen gedeeld moeten worden, net als bij de gedeelde voogdij over een kind.

Hoe zit dit in Nederland?

De uitspraak van de Spaanse media is wel een mooie, want ook voor de Nederlandse wet wordt een hond gezien als bezit en dus eigenlijk als een ding dat bij een scheiding moet worden verdeeld. Net als de inboedel. Toch zijn dit soort uitspraken in Nederland wel vaker gedaan. Zo stapte onlangs Rogier van het tv-duo Frank en Rogier naar de rechter voor een omgangsregeling met hun hondje Coco. De rechter besloot dat Rogier de hond twee dagen per week mag zien. Als je er een beetje in gaat duiken zie je zelfs zaken over katten en cavia’s voorbij komen.

Gaan jullie dus uit elkaar en wil je graag een omgangsregeling voor jullie huisdier? Neem dan gerust contact met ons op voor juridisch advies!