“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Werken aan je relatie of ermee stoppen? Pas op voor deze denkfouten!

13 jul, 2021 | Algemeen
9,5
Klanten vertellen

1293 beoordelingen

Zit jouw relatie in een dip en twijfel je of je aan jouw relatie wil werken of dat je toch beter de handdoek in de ring kan gooien? Pas op voor deze veel voorkomende denkfouten!

1. De ander houdt zich niet aan de belofte, dus ik kan de ander niet meer vertrouwen

Vertrouwen is belangrijk in een relatie, maar wat is vertrouwen eigenlijk? Vaak is de vraag of jij iemand vertrouwt of niet gebaseerd op jouw ervaringen in het verleden. Hierdoor kan het best zijn dat jij een heel ander beeld van vertrouwen hebt dan jouw partner. Bekijk vooral of jouw eisen op dit vlak niet te hoog zijn. Kan je partner hier wel aan voldoen en verdient jouw partner niet ook wat vertrouwen van jou? Geef hem/haar een kans.

2. Vreemdgaan is het einde

Voor veel stellen betekent vreemdgaan de doodsteek voor hun relatie. Het is wel de vraag wat je precies ziet als vreemdgaan. Is dat puur als je met een ander het bed deelt? Of kan je ook op een andere manier vreemdgaan? Is zoenen bijvoorbeeld al vreemdgaan? Of met iemand appen? Uiteindelijk wordt jouw vertrouwen geschonden en dit kan inderdaad een goede reden zijn om een relatie te beëindigen. Toch is het wel goed om hierbij niet over één nacht ijs te gaan. Hoe komt het dat jouw partner is vreemdgegaan? Mist er iets in jullie relatie waar je aan kan werken? Is dit puur een signaal om aandacht van jou te krijgen? Probeer jouw jaloezie aan de kant te zetten en kijk waar dit vandaan komt en of jullie dit samen kunnen oplossen. Vreemdgaan hoeft dus niet perse het einde te betekenen.

3. Beter even zonder elkaar

Stellen die problemen hebben in hun relatie zijn geneigd te denken dat het goed is om even afstand van elkaar te nemen. Dit zal je wel goed doen, denk je. In sommige gevallen zal dit ook zeker helpen, maar meestal werkt dit juist averechts. Jullie moeten samen verder. Het is dan ook goed om gewoon allebei thuis te blijven en hier op zoek gaat naar de dingen die jou rust geven. Maak een wandeling of lees een mooi boek. Zorg dat je de rust krijgt die je nodig hebt, maar ga elkaar niet uit de weg. Probeer samen rustig de draad weer op te pakken en zoek naar een manier om dit goed te doen.

4. Ik vraag het wel even aan mijn beste vriend of vriendin, die weet het wel

Wat we ook vaak doen is advies vragen aan iemand die dicht bij je staat en je door en door kent. Maar pas daar mee op, want iedereen heeft natuurlijk zijn of haar mening. Daarnaast is de kans groot dat jouw beste vriend of vriendin jouw kant kiest en jouw negatieve verhalen alleen maar bevestigd. Al met al krijg je van jouw beste vriend of vriendin of van je familie ongetwijfeld geen neutraal advies waar je mee verder kan. Tuurlijk is het fijn om bij iemand jouw verhaal te doen en is het ontzettend fijn als jij overal gelijk in krijgt, maar neem voor goed advies liever contact op met een professional.

5. Het ligt allemaal aan hem/haar!

Mensen hebben nogal de neiging om anderen de schuld te geven als er iets misgaat. Zo gaat het ook in relaties. Gaat het niet goed, dan is het bijna altijd de schuld van de ander. Toch kan het heel goed zijn om jezelf eens een spiegel voor te houden en te bekijken wat jouw aandeel hierin is. Waar twee vechten hebben over het algemeen twee schuld. Zelfs als de ander vreemd is gegaan is het goed om je te beseffen dat er in jullie relatie dan waarschijnlijk al iets niet helemaal goed zat. Pas als je ziet waar jullie allebei steken hebt laten vallen kun je er ook iets aan doen. Daarnaast maakt het je misschien iets milder tegenover de ander als je kan erkennen dat ook jou iets te verwijten valt.

6. Deze keuze maak ik nooit meer!

Als mens zijn we allemaal hardleers. We gedragen ons vaak onbewust zoals we altijd hebben geleerd ons te gedragen. We hebben nogal de neiging het vertrouwde en het bekende op te zoeken. En dat is waar er vaak een herhaling ontstaat in de ‘verkeerde’ keuzes maken. Blijf hierin alert, sta open voor ontwikkeling en ruimte en neem feedback aan. Je kunt nog zo hard roepen dat je deze keuze nooit meer zult maken, maar roep nooit nooit.