“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Verhaal uit de praktijk: niet nakomen omgangsregeling

23 mei, 2022 | Algemeen, Kinderen
9,5
Klanten vertellen

1344 beoordelingen

Veel vragen die bij ons binnenkomen hebben te maken met de omgangsregeling. Het komt helaas regelmatig voor dat omgangsregelingen niet worden nagekomen. Meestal zorgt een ex-partner ervoor dat de omgangsregeling die door een rechter is opgelegd of samen is overeengekomen niet wordt nageleefd. In dit soort situaties kun je bij de rechter een kort geding starten om nakoming te eisen van de omgangsregeling. Je ex kan dan gedwongen worden om de omgangsregeling per direct na te komen.

Voorbeeld uit de praktijk

De heer Cornelisse kreeg hier helaas ook mee te maken. Hij zocht contact met de Nationale Adviesbalie, omdat de omgangsregeling die hij heeft met zijn zoon in praktijk niet wordt nagekomen. Hij had zijn zoon van 11 jaar oud al een lange tijd niet meer gezien. De omgangsregeling werd al jaren niet nagekomen. Zijn ex-partner hield zijn zoon bij hem weg.

Nakoming omgangsregeling eisen

Tijdens het gesprek met meneer Cornelisse heeft onze juridisch adviseur zijn situatie goed doorgesproken. Zij heeft hem vervolgens geadviseerd om nakoming van de omgangsregeling te eisen via de rechter. Dit des temeer, omdat zijn zoon vanaf de leeftijd van 12 jaar zelf ook mee mag beslissen over de omgangsregeling. Dit kan nadelig uitpakken, omdat een kind vaak onder invloed dan een ex-partner dan kan aangeven dat hij of zij zelf deze omgangsregeling niet meer wil. Wanneer je de mogelijkheid hebt, dan kun je dit beter voor zijn.

Recht op omgang met beide ouders

Meneer had nog, voordat hij contact met ons had, al contact gehad met een andere advocaat. Hij heeft toen de stap niet gezet, omdat hij tegen de procedure op zag. Onze adviseur heeft meneer er toch van kunnen overtuigen dat hij de stap beter kon zetten, ook in het belang van zijn zoon. Een kind heeft recht op omgang met beide ouders. Zij bracht meneer dan ook in contact met een goede familierechtadvocaat van ons bij hem in de buurt.

Tevreden klant

Meneer was hier erg blij mee. Het contact met de advocaat is erg goed verlopen. Hij heeft volgens eigen zeggen “een zeer goed intake gesprek gehad” en tot nu toe heeft de advocaat twee goede brieven geschreven naar de wederpartij. De advocaat heeft zelfs haar uurtarief verlaagd, zodat dit uurtarief overeenkomt met wat hij aan zijn vorige advocaat betaalde. Dit heeft de advocaat gedaan om hem niet met hogere kosten op te zadelen. Dit waardeert hij enorm. De zaak loopt nog, maar tot zover is meneer zeer tevreden. Zelf heeft onze juridisch adviseur een positief gevoel over de uitkomst van deze rechtszaak. Wat zou het mooi zijn als de omgang tussen vader en zoon weer kan zijn zoals is afgesproken.