“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Wel of geen coronavaccin voor je kind? Wat als jullie het niet eens zijn?

10 dec, 2020 | Algemeen, Kinderen
9,5
Klanten vertellen

1344 beoordelingen

Nog geduld, dan kunnen we ons laten vaccineren tegen corona. Een mooi vooruitzicht. Helemaal als dit betekent dat we langzamerhand weer terug kunnen naar ons oude leventje. Toch zijn de meningen over het vaccin verdeeld. Dit kan bij gescheiden ouders heel wat discussie opleveren. Wat als jij je kind graag wil laten inenten, maar jouw ex wil dit niet?

Gezagsbeslissing

Ook het reguliere vaccinatieprogramma kan soms voor onenigheid zorgen. Daardoor is dit niet een heel nieuw discussiepunt en is het duidelijk hoe je hier juridisch mee omgaat. Ten eerste is het wel of niet vaccineren van je kind een gezagsbeslissing. Dit betekent dat dit besluit genomen mag worden door degene die het gezag heeft over het betreffende kind. Heb jij gezag en jouw ex niet, dan ben jij dus degene die besluit of jullie kind gevaccineerd wordt of niet. Hebben jullie samen gezag, dan zullen jullie dit besluit samen moeten nemen. Komen jullie hier niet uit, dan kan je de rechter vragen om vervangende toestemming te geven.

Vervangende toestemming

Vraag je vervangende toestemming aan de rechter, dan staat bij de rechter het belang van het kind voorop. Is de rechter van mening dat deze vaccinatie belangrijk is voor het kind, dan geeft de rechter toestemming om het kind te laten vaccineren. Dit doet hij/zij in plaats van jouw ex. Eigenlijk wordt de ex dus min of meer buiten spel gezet bij deze beslissing. In het verleden zijn er al meerdere van dit soort zaken geweest, waarbij het ging om het reguliere vaccinatieprogramma. In die gevallen gaf de rechter altijd toestemming voor de vaccinatie, omdat dit in het belang van het kind is. Zonder de vaccinatie zou het kind meer risico lopen om een (gevaarlijke) ziekte op te lopen.

Coronavaccin

Of dit bij het coronavaccin op dezelfde manier zal gebeuren is op dit moment nog niet duidelijk. Het is een nieuw vaccin dat niet is opgenomen in het rijksvaccinatieprogramma. Dat betekent dat op dit moment nog niet te voorspellen valt hoe rechter hiermee om zullen gaan. Zullen zij bij dit vaccin ook vervangende toestemming geven net als bij andere vaccins, of ligt dit toch gevoeliger. We zullen de eerste zaken hierover moeten afwachten om daar meer over te kunnen zeggen.

Mexicaanse griep

Bij de Mexicaanse griep speelde dezelfde discussie. Ook toen zijn er meerdere van dit soort zaken geweest. In die gevallen werd de vervangende toestemming niet verleend, omdat de rechters van mening waren dat vaccinatie niet noodzakelijk was om ernstig gevaar voor de gezondheid van het kind te voorkomen. Toch was de Mexicaanse griep een stuk minder heftig dan corona.

Afwachten

Voor nu is het dus nog afwachten hoe rechters hier straks mee om zullen gaan. Zijn zij van mening dat het coronavaccin in het belang is van het kind of niet. Zodra de eerste zaak zich voordoet zullen we het weten en gaan wij hier zeker ook aandacht aan besteden.

Kom je uiteindelijk in deze discussie terecht, neem dan gerust contact met ons op voor juridisch advies!