“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Toch geen voorrang kinderalimentatie bij schuldsanering

25 nov, 2011 | Wetgeving
9,5
Klanten vertellen

1366 beoordelingen

De verhoging van het vrij te laten bedrag van de schuldsanering met een bedrag voor de kinderalimentatie van maximaal 136 euro is van de baan. De regeling blijkt in strijd met de faillissementswet.

Sinds juli 2010 werd bij toelating tot de wettelijke schuldsanering (WSNP) het zogenaamde vrij te laten bedrag verhoogd met de kinderalimentatie van maximaal 136 euro (in 2010). Concreet betekende dit dat bij het bepalen van het bedrag dat je tijdens de schuldsanering vrij ontvangt, rekening wordt gehouden met de maandelijkse betaling van (maximaal) 136 euro per kind. Als er meer aan kinderalimentatie wordt betaald, dan moest er voor de duur van de WSNP nog wel om vermindering gevraagd worden tot 136 euro per maand. Deze regeling blijkt nu echter in strijd te zijn met de in de Faillissementswet opgenomen regeling van de schuldsanering.

Motivatie Hoge Raad

Volgens de Hoge Raad was de systematische verhoging van het vrij te laten bedrag in strijd met de in de Faillissementswet opgenomen regeling van de schuldsanering. De rechter-commissaris (die betrokken is bij de schuldsanering) mag namelijk alleen in individuele gevallen het vrij te laten bedrag verhogen, waarbij hij rekening moet houden met de concrete omstandigheden van het geval. Het vaststellen van een vast bedrag voor de kinderalimentatie en het verhogen van het vrij te laten bedrag zorgt ervoor dat de betaling van kinderalimentatie in feite voorrang krijgt op de andere vorderingen op degene die in de WSNP zit. Dat is dus in strijd met de Faillissementswet, aldus de Hoge Raad. Het is nu aan de wetgever om te beslissen of die voorrang er wettelijk moet komen.

In alimentatiezaken zal voorlopig terughoudend gereageerd worden door rechters bij een beroep verhoging van het vrij te stellen bedrag met het oog op de kinderalimentatie.