“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”
9,5
Klanten vertellen

1293 beoordelingen

Goed nieuws voor mensen die niet getrouwd zijn of geregistreerd partnerschap hebben en een kind krijgen. Op korte termijn hoeven zij het gezag niet meer apart aan te vragen en krijgt de vader automatisch gezag bij de erkenning.

Wetsvoorstel gezag bij erkenning

Het initiatiefvoorstel om het gezag al te regelen bij de erkenning werd in 2016 voor het eerst gedaan. Ondertussen hebben zowel de Tweede- als de Eerste Kamer hiermee ingestemd. Het aannemen van dit wetsvoorstel zorgt ervoor dat bij de erkenning ook het gezag direct geregeld is.

Wat is gezag?

Er is een groot verschil tussen erkenning en gezag. Als je een kind erkent heb je hiermee als jullie uit elkaar gaan recht op een omgangsregeling en zal je kinderalimentatie moeten betalen. Daarna is het kind jouw erfgenaam als je komt te overlijden. Heb je ook gezag, dan heb je ook daadwerkelijk invloed op het leven van het kind. Jouw toestemming is nodig bij het maken van belangrijke beslissingen. Dit kan gaan om het kiezen van een school, maar ook om het inschakelen van bijvoorbeeld psychische hulp, het aanvragen van een paspoort en het toestemming geven om op vakantie te gaan naar het buitenland.

Hoe is het nu?

Ben je getrouwd of heb je een geregistreerd partnerschap, dan hebben jullie bij de geboorte van jullie kindje automatisch allebei de erkenning en het gezag. Woon je alleen samen of is er geen sprake van een relatie of van samenwonen, dan krijgt alleen de moeder automatisch het gezag. De vader zal het gezag apart moeten aanvragen en heeft hier de medewerking van moeder bij nodig. Wil zij dit niet, dan kan hij dit via de rechter regelen.

Waarom gezag bij erkenning?

Met de komst van de nieuwe wet wordt dit een stuk makkelijker. Erkent de vader het kind, dan krijgt hij ook (net als de moeder) automatisch gezag over het kind. Op die manier is de vader niet meer afhankelijk van de medewerking van moeder en hebben vader en moeder gelijke rechten. Daarnaast waren veel mensen er niet van op de hoogte dat het gezag apart moest worden aangevraagd en werd dit dus eigenlijk gewoonweg vergeten. Ook dit probleem wordt hiermee opgelost.