“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”
9,5
Klanten vertellen

1366 beoordelingen

Volgens een onderzoek van het Neurologisch Laboratorium van de Universiteit van Virginia is trouwen beter voor je gezondheid dan het tekenen van een samenlevingscontract of samenwonen.

Uit het onderzoek bleek dat koppels die samenwonen zich emotioneel minder stabiel voelen, dan de stellen die eerst gingen trouwen en dan pas gaan samenwonen. Koppels die na het samenwonen gaan trouwen hebben zelfs een grotere kans om uiteindelijk te gaan scheiden.

Het onderzoek

Bij het onderzoek werden 54 koppels onderzocht. De helft van de stellen was getrouwd. De andere helft woonde alleen samen. Het onderzoek testte het onderdeel van het brein dat belangrijk is bij het vormen van emoties, en dat bepaalt hoe we reageren op dreigingen van buitenaf. Getrouwde stellen die werden blootgesteld aan dreiging wisten sneller tot rust te komen bij het vasthouden van elkaars hand. Het stressniveau daalde in hun geval direct. Dit wijst op rust en vertrouwen. De samenwonende stellen reageerden heel anders. Het vasthouden van elkaars hand hielp in dit geval helemaal niets. Zij werden hier niet rustiger van en reageerden eigenlijk alsof zij alleen waren.

Afhankelijk

De conclusie van het onderzoek is dat stellen die samenwonen, minder afhankelijk van elkaar zijn. Er is een grotere emotionele afstand. De samenwonende stellen geven hun stress niet door aan hun partner. Dit betekent ook dat ze zich minder veilig voelen bij elkaar. Trouwen maakt dus meer afhankelijk, maar zorgt ook voor een veiliger gevoel en meer vertrouwen.