Gaan jullie uit elkaar, dan moet er veel geregeld worden. Alle spullen moeten worden verdeeld, jullie moeten bekijken wie er in het huis blijft wonen en zijn er kinderen, dan moet je daar ook nog heel veel afspraken over maken. Heb je dit allemaal achter de rug, dan rijst er nog een vraag. Wat doen we met de hond?
Wie krijgt de hond bij het uit elkaar gaan?
Een huisdier neemt een belangrijke plaats in binnen het gezin. Daarom kan het best moeilijk zijn om te beslissen met wie Bello mee gaat. Maar wat zijn nou precies de regels? Eigenlijk moet je een huisdier zien als één van de spullen die verdeeld moeten worden. Zijn jullie getrouwd in gemeenschap van goederen, dan hebben jullie allebei evenveel recht op Bello. Jullie zullen dus samen moeten overleggen wie de hond, kat of het konijn meeneemt. Zijn er ook kinderen, dan gaat het huisdier vaak wonen bij de verzorgende ouder, omdat het voor kinderen best lastig kan zijn om afscheid te moeten nemen van hun geliefde beestje.
Co-ouderschap
Natuurlijk is het ook mogelijk om een soort van omgangsregeling op te stellen voor het huisdier. Bijvoorbeeld een co-ouderschap. Voor de beestjes zelf is dit echter niet altijd even fijn. Komen jullie er samen niet uit, dan kun je de rechter vragen om een uitspraak te doen. De rechter zal dan bepalen wie het huisdier krijgt. Gaat het om een dure rashond of bijvoorbeeld een paard, dan kan het beestje ook worden getaxeerd. In dat geval kan de ene partner de helft van de waarde aan de andere partner betalen.
En bij samenwonen?
Bij samenwonen gelden weer andere regels. Woon je alleen samen, dan wordt er gekeken wie het huisdier heeft gekocht. Op wiens naam staat de hond of wie heeft hem betaald. Dit is officieel de eigenaar. Toch is het ook in dit geval verstandig om te proberen om in goed overleg een oplossing te vinden. Kijk vooral wat fijn is voor het dier. Wonen jullie nu op een boerderij met veel ruimte en ga jij verhuizen naar een appartementje, dan is het misschien slim om te overwegen jullie huisdier toch bij je ex te laten.