“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Huizenbezitters niet voorbereid op crisis als deze!

06 mei, 2020
9,5
Klanten vertellen

1344 beoordelingen

De meeste huizenbezitters kijken niet naar hun hypotheek om. Pas als er iets ingrijpends gebeurd en ze in de problemen dreigen te komen nemen ze de hypotheek onder de loep. Ook weet een groot deel van de mensen niet dat hypotheekadviseurs het wettelijk verplicht zijn hun klanten over belangrijke zaken te informeren. Een goede tip is om altijd te zorgen dat je jouw financiële zaken op orde hebt. Neem af en toe jouw hypotheek, maar ook je verzekeringen onder de loep. Klopt alles nog? Of is het beter iets aan te passen?

hypotheek visie
Tip:
Hypotheek Visie helpt jouw graag om jouw huidige hypotheek eens onder de loep te nemen! Tijdens een vrijblijvend adviesgesprek bekijken zij jouw huidige situatie en wensen. Vervolgens vergelijken zij vrijwel alle banken en geldverstrekkers met elkaar. Hieruit volgt een advies op maat. Plan een vrijblijvend gesprek in zodat je weet of je nog steeds de meest voordelige hypotheek hebt!

Adviseur bank

Het is beter om af en toe eens met een adviseur te zitten en jouw situatie te bespreken. Je leven verandert continu en dit kan als gevolg hebben dat bijvoorbeeld een verzekering of de hypotheek moet worden aangepast.

Ondernemers in problemen

Ondernemers die nu in grote problemen komen met hun hypotheek doordat ze hun inkomen zien dalen moeten volgens Carla Muters, bestuurder van Nationale Hypotheek Garantie (NHG), direct contact opnemen met hun geldverstrekker. Zij geeft aan dat er vaak dingen geregeld kan worden voor klanten. Samen met de bank wordt de situatie in kaart gebracht. Indien nodig dan de bank de aflossing van jouw hyptoheek voor drie maanden tot een half jaar zonder verdere toets opschorten. De Nederlandse Vereniging van Banken geeft aan dat er al zo’n 16.000 klanten hiervan gebruik hebben gemaakt. De overheid maakt dit fiscaal mogelijk. Degene die gebruik maken van deze regeling moeten wel binnen een bepaald termijn hun lening afbetalen. De schuld moet dus worden ingehaald.

Hulp voor huiseigenaren

De NHG schiet ook huiseigenaren te hulp die door de coronacrisis hun hypotheeklasten niet langer kunnen dragen. Het is mogelijk om maximaal 9 procent van het hypotheekbedrag aan achterstand op te lopen mét behoud van garantie. Zo blijf je in een later stadium niet met een mogelijke restschuld zitten als hun huis voor een lager bedrag is verkocht dan de hypotheek. Bij langdurig inkomstenverlies door bijvoorbeeld, werkloosheid of arbeidsongeschiktheid kan NHG besluiten om een deel van de hypotheek af te lossen. Hierdoor gaan de maandlasten naar beneden. Hier zijn wel voorwaarden aan verbonden, wanneer je bewust geen NHG hebt afgesloten val je niet onder de regeleing. Ook val je niet onder de regeling wanneer jouw huis duurder is geworden dan het jaar van aanschaf.

Er zijn dus zeker maatregelen die huisbezitters kunnen helpen! De banken zijn goed gekapitaliseerd en ook de NHG en de overheid hebben buffers om bijvoorbeeld ondernemers te helpen.