“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”
9,5
Klanten vertellen

1366 beoordelingen

De huizenmarkt lijkt steeds meer oververhit te raken en dat geldt niet alleen voor koopwoning, maar ook voor huurwoningen. In heel Nederland stijgen de prijzen. Dit zorgt voor heel wat problemen voor bijvoorbeeld stellen die uit elkaar gaan. Het is lastig om snel een andere woning te vinden, waardoor veel mensen nog maar even bij elkaar te blijven wonen of een beroep moeten doen op familieleden. De enige provincies waar huizen nog te betalen zijn zijn Friesland en Drenthe. Hier dalen de prijzen juist.

Vierkante meter

Zo betaal je in Friesland en Drenthe per vierkante meter niet meer dan 10 euro per maand. Landelijk ligt dit gemiddelde op 15,82 per maand. Ook in Groningen zijn de prijzen ondertussen gaan stijgen en betaal je gemiddeld 13,45 per vierkante meter.

Steden

Toch geven deze cijfers een beetje een vertekend beeld. De prijzen stijgen vooral in de grote steden. In de omliggende steden en dorpen liggen de prijzen vaak een stuk lager. Dat het noorden van het land goedkoper is qua woning heeft vooral te maken met het feit dat veel mensen uit Noord-Nederland naar de Randstad trekken, waardoor de druk op de woningmarkt daar groter wordt.

Hoogste prijzen

De hoogste prijzen voor huurwoningen betaal je in Noord-Holland. Gemiddeld ligt de prijs daar op 20,66 euro per vierkante meter. Amsterdam loopt hierbij op kop, maar Haarlem en Amstelveen zitten qua huurprijzen ook behoorlijk in de lift. In Zuid-Holland betaal je gemiddeld 15,09 euro per vierkante meter. Dit is ruim 8 procent meer dan een jaar geleden. De grootste stijging qua huurprijzen werd gemeten in Apeldoorn. Hier betaal je ondertussen 22,8 procent meer voor een huurwoning dan vorig jaar.