“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Meest voorkomende oorzaken van ruzies bij samenwonen

15 dec, 2017 | Algemeen
9,4
Klanten vertellen

1395 beoordelingen

Zoals uit onderzoek bleek zijn samenwoners zonder kinderen het gelukkigst. Toch kom je er niet onderuit dat er ook bij samenwoners wel eens ruzie gemaakt wordt. Ikea vroeg 21.000 samenwoners uit 22 verschillende landen naar de oorzaken van deze ruzies.

Dit is de top 5 van redenen voor ruzie onder samenwoners:

Teveel spullen

Op het moment dat je gaat samenwonen neem je allebei de nodige spullen met je mee. Dit kan ervoor zorgen dat je je uiteindelijk gaat ergeren aan de troep van een ander. Vooral als spullen rondslingeren en niet worden opgeruimd kan dit nogal eens een ruzie teweeg brengen. 49% van de ondervraagden geeft aan dat zij zich regelmatig storen aan de troep van een ander. Maar wat jij troep vindt kan de ander helemaal geen troep vinden. 19% van de mensen heeft zelfs wel eens, zonder overleg, iets weggegooid van de ander. Als je daar geen ruzie van krijgt…

Gebrek aan plek en ruimte voor jezelf

17 % van de ruzies ontstaan doordat we elkaar te veel op de lip zitten. Iedereen heeft behoefte aan een plekje voor zichzelf en ruimte om je eigen ding te doen. Heb je deze mogelijkheid niet, dan wil het nog wel eens fout gaan. Daarnaast vinden we dit een lastig onderwerp om ter sprake te brengen. 42% van de mensen vindt het lastig om te vragen om een eigen plekje.

Niet thuis

Het is belangrijk dat je je ook bij het samenwonen thuis voelt in jullie gezamenlijke woning. Dit kun je voor elkaar krijgen door je eigen spullen mee te nemen en je te bemoeien met de inrichting van de woning. Soms lukt het echter gewoon niet en kun je je vinger er niet op leggen waardoor je je niet thuis voelt. Dit is echter wel heel belangrijk. Je thuis voelen zorgt voor een gevoel van rust. Op dit moment ervaart 69% van de mensen deze rust.

Mobiel en social media

Technologie wordt steeds belangrijker in het leven. We zitten steeds vaker vastgeplakt aan onze mobiel. Dit betekent daarmee direct dat we minder tijd aan elkaar besteden. Vooral social media speelt hierin een belangrijke rol. 27% van de mensen in het onderzoek besteedt minder tijd aan hun partner doordat zij bezig zijn met hun mobiel of de computer. 17% voelt zich wel eens schuldig over hun social media gebruik. Aan de andere kant zorgen deze social media en zaken als Whatsapp voor een groter gevoel van verbondenheid. Dit omdat je altijd met elkaar kunt communiceren, zelfs als je kilometers van elkaar vandaan bent.

Klussen

Als je gaat samenwonen in een nieuwe woning, dan moet hier vaak nog wel het nodige aan gebeuren. Deze druk om te klussen en het huis af te maken kan voor de nodige irritatie zorgen. Helemaal als jullie hier verschillend in zijn kan dit de spanning soms behoorlijk in de hand werken. Zo is 21% bang om met een project te beginnen, waardoor je uitstelgedrag krijgt. 26% wil juist veel te veel tegelijk doen, waardoor het onoverzichtelijk wordt en spaak loopt.