“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Samenwonen doet het aantal scheidingen dalen.

17 okt, 2011 | Algemeen
9,5
Klanten vertellen

1344 beoordelingen

Volgens Britse wetenschappers is het dalende aantal scheidingen het resultaat van de trend om te gaan samenwonen. Nochtans werd tot nu toe aangenomen dat vooraf samenwonen niet tot een scheiding leidt.

Maar volgens het Britse Office for National Statistics (ONS) is samenwonen tegenwoordig veeleer "een collega dan een concurrent van het huwelijk". Zij stellen dat heel wat scheidingen vermeden worden, omdat 80 procent van de koppels eerst gaat samenwonen.

In het rapport stond: "De laatste jaren is er een terugval van het aantal huwelijken die minder dan vijf jaar standhouden. Dat zou verklaard kunnen worden doordat samenwonen tegenwoordig fungeert als een soort firewall. Door samen te wonen komen koppels met een fragiele relatie tot het besef dat ze toch niet voor elkaar gemaakt zijn. Vroeger leidde dat tot een scheiding, nu gaan ze ‘gewoon’ uit elkaar."

Opvallend is ook dat één op de zes Britse koppels vandaag beslist om samen te wonen in plaats van te trouwen. In de vroege jaren ’60 woonde slechts één op 100 volwassenen ongetrouwd samen, omdat dat toen sociaal onaanvaardbaar was. 

Van de koppels die tien jaar geleden samen gingen wonen, is ongeveer de helft vandaag getrouwd. Vier op de tien koppels zijn dan weer uit elkaar, terwijl slechts één op tien nog gewoon samenwoont. (lbs)

Bron: HLN