“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Ouders met jonge kinderen sneller uit elkaar

01 feb, 2016 | Algemeen
9,5
Klanten vertellen

1344 beoordelingen

Ouders met jonge kinderen gaan tegenwoordig steeds vaker uit elkaar. Wat leidt toch tot deze toename? Onderzoekers van de Universiteit van Goteburg onderzochten waarom ouders met jonge kinderen sneller uit elkaar gaan. Uit het onderzoek volgden 7 factoren die hieraan bijdragen.

Onderzoek jonge ouders

Voor het onderzoek vroegen de Zweedse wetenschappers 452 jonge Zweedse stellen hun relatie te beoordelen. De jonge ouders beoordeelden hun relatie op vijf punten: consensus, cohesie, tevredenheid, sensualiteit en seksualiteit. De vrouwen waren gemiddeld 30,3 jaar en de vaders 32,4 jaar. Ze waren bij aanvang allen voor het eerst ouder van een gezond kind. De vragenlijst werd op drie verschillende momenten ingevuld: toen het kind zes maanden oud was, wanneer het kind 4 jaar oud was en toen het kind 8 jaar oud was. Na vier jaar bleken 23 koppels gescheiden en na 8 jaar nog eens 16 andere koppels.

Negatieve factoren

De onderzoekers ontdekten na het onderzoek zeven factoren die een negatieve invloed kunnen hebben op een relatie. De zeven factoren zijn: spanningen die voortkomen uit het ouderschap, gebrek aan intimiteit, te weinig communicatie tussen partners, stressvolle omstandigheden, verschillende persoonlijkheden en interesses, geen toewijding naar elkaar en negatieve effecten van een verslaving. Deze factoren kunnen leiden tot een scheiding bij ouders. Andere risicofactoren zijn een laag opleidingsniveau en werkloosheid. Uit het onderzoek bleek dat de grote verschillen tussen de koppels die nog bij elkaar waren en niet bij elkaar waren zat in de tevredenheid, consensus en cohesie in de relatie. Seksualiteit en sensualiteit waren bij alle koppels laag toen de kinderen jong waren. De onderzoekers konden een scheiding al herleiden tot het moment dat een kind 6 maanden oud was. Toen waren deze ouders al minder tevreden over hun relatie dan ouders die bij elkaar bleven.