“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Ongehuwde samenwoners moeten wettelijk beter beschermd worden

09 dec, 2011 | Algemeen
9,5
Klanten vertellen

1344 beoordelingen

"Ongehuwd samenwonende koppels moeten wettelijk beter beschermd worden." Dat zei Leon Verstappen, hoogleraar notarieel recht aan de Rijksuniversiteit Groningen, gisteren bij de lancering van de Samenleeftest.

"Door koude uitsluiting bij de scheiding van ongehuwd samenwonenden leven inmiddels 20.000 vrouwen met kinderen onder de armoedegrens. Om schrijnende gevallen als deze in de toekomst te voorkomen, zou het mooi zijn als de regering een wettelijke partneralimentatie introduceert voor samenwonenden als ware men getrouwd."

Op dit moment telt Nederland ongeveer 836.000 ongehuwd samenwonende paren, waarvan gemiddeld een op de drie eindigt in een scheiding. Met name vrouwen met kinderen die ongehuwd hebben samengeleefd, zijn financieel de dupe van zo’n scheiding. Uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen en de Vrije Universiteit Amsterdam blijkt dat na verbreking van een relatie de koopkracht van deze vrouwen met 14 procent daalt. Voor 20.000 vrouwen is die daling zo groot dat ze inmiddels onder de armoedegrens leven.

Verstappen deed zijn appel op politiek Den Haag bij de lancering van Samenleeftest.nl; een checklist van Netwerk Notarissen met tips en een test over financiële risico’s van samenwonen. Verstappen: "Nadenken over het einde van een relatie is voor veel samenwonenden een taboe. Mensen stappen liever niet van de roze wolk af en maken daardoor geen afspraken over bijvoorbeeld alimentatie, de inboedel, het huis, de auto en andere gemeenschappelijke bezittingen. Ook weten ze niet wat ze onderling moeten regelen als een van de partners bijvoorbeeld een erfenis krijgt."

Samenleeftest

Met de samenleeftest kunnen koppels bewust nadenken over die taboes en financiële risico’s tijdig in kaart brengen. Het is de eerste site in Nederland die koppels die samenwonen of willen gaan samenwonen, helpt bewust tijdig na te denken over onderlinge afspraken over alimentatie, pensioen, belasting, huis, inboedel en gemeenschappelijke bezittingen mocht het misgaan in de relatie. De site is een initiatief van Netwerk Notarissen, het landelijk samenwerkingsverband van notariskantoren in Nederland. Op dit moment telt Nederland circa 836.000 ongehuwd samenwonende paren. In de praktijk blijkt dat de gemiddelde vrouw gemiddeld 5,9 ex-en heeft en de Nederlandse man 5,5.

Bron: Novocatie.nl en GeldenRecht.nl