“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Stijging van het aantal echtscheidingen

17 feb, 2014 | Algemeen
9,5
Klanten vertellen

1344 beoordelingen

In januari zetten veel echtparen een punt achter hun huwelijk. In december besluiten echtparen nog even te wachten of het nog eens te proberen. In januari wordt de knoop doorgehakt. Juridisch dienstverlener DAS kreeg afgelopen maand twee keer zoveel telefoontjes van mensen die een punt achter hun huwelijk wilden zetten. Wij zien dezelfde trend terug. Op onze sites Echtscheiding-wijzer.nl en Eindesamenwonen.nl worden ook bijna twee keer zoveel aanvragen gedaan.

Twee pieken voor echtscheidingen

Twee maal in het jaar is een piek te zien in het aantal echtscheidingen. Veel mensen besluiten te gaan scheiden na de zomervakantie en na de feestdagen in december. De spanningen lopen tijdens deze periodes extra op. Het valt dan extra op dat je het juist in deze bijzondere periodes niet fijn met elkaar hebt. Sommige stellen tillen de keuze ook bewust over deze periode heen. Meer dan dertig procent van alle huwelijken loopt stuk. Dit percentage blijft stijgen.

Vernieuwde wetgeving echtscheiding

Momenteel is een wet in ontwikkeling dat het scheiden gemakkelijker maakt. Voor getrouwde stellen zonder minderjarige kinderen wordt in de loop van 2015 waarschijnlijk mogelijk om bij de ambtenaar van de burgerlijke stand te scheiden. Echtparen hoeven dan niet meer langs de rechter wanneer ze willen scheiden. Na de echtscheidingsaanvraag volgt een periode van veertien dagen bedenktijd. De ambtenaar controleert in deze periode of aan alle voorwaarden is voldaan. Als het echtpaar bij hun wens blijft, wordt het huwelijk daadwerkelijk ontbonden. De verwachting is dat zeker zevenduizend mensen jaarlijks bij de burgerlijke stand gaan scheiden. Voor echtparen met minderjarige kinderen verandert er niets.

Hulp bij echtscheiding

Als je ervoor kiest om via de ambtenaar te gaan scheiden betekent het niet dat je geen afspraken moet maken. Ook in deze situatie zal is een regeling verstandig. Denk hierbij aan de verdeling van de boedel, spaargeld en eventuele schulden en pensioen. Het is altijd verstandig om hulp in te schakelen. Ondanks dat je het samen eens bent over de keuze om te gaan scheiden. Een echtscheidingsspecialist kan jullie adviseren hoe je het beste dingen kan regelen. Wij brengen je graag vrijblijvend in contact met een specialist.