“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Te weinig slaap is slecht voor je relatie

19 sep, 2017 | Algemeen
9,5
Klanten vertellen

1344 beoordelingen

Genoeg slapen is belangrijk voor je gezondheid. Het verlaagt de kans op kanker, diabetes, hartstoornissen, obesitas en andere gezondheidsproblemen. Daarnaast heeft een goede nachtrust ook een goed effect op je relatie. Te weinig slaap kan je opvliegerig en onaardig maken, waardoor ruzies sneller escaleren. Het advies is om minimaal 7 uur per nacht te slapen.

Slapen en praten

Ohio State University deed onderzoek naar het effect van de nachtrust op de relatie. Er werden in totaal 43 koppels onderzocht. Zij werden uitgenodigd om te slapen en te praten over lastige onderwerpen, die nog al eens tot ruzie kunnen leiden. De verschillen waren opvallend.

Opvliegerig en onaardig

Al snel bleek dat de discussies tussen de koppels die minimaal 7 uur per nacht hadden geslapen er minder fel en negatief aan toe gingen, dan bij de andere koppels. De kortslapers waren opvliegerig en deden eerder onaardig tegen hun partners. Discussies waren vijandiger en eindigden vaker in ruzies.

Verklaring

“Slaaptekort zorgt ervoor dat je minder kan hebben. Je wordt opvliegerig, kan je minder goed concentreren en je kunt minder goed beslissingen maken. Daarnaast maakt slaaptekort dat je minder empathisch bent. Ook lach je minder snel als je moe bent, waardoor het steeds lastiger wordt om een moeilijk gesprek goed te laten verlopen”, zo stelt onderzoeker Dr. Stephanie Wilson.