“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Turkse en Marokkaanse relaties even stabiel als Nederlandse relaties

03 dec, 2018 | Algemeen
9,5
Klanten vertellen

1260 beoordelingen

Een Turkse, Marokkaanse of Nederlandse achtergrond blijkt qua stabiliteit in relaties niet veel uit te maken. Bijna drie kwart van de stellen met deze achtergrond is na twaalf jaar nog bij elkaar. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Twaalf jaar

Bij het onderzoek werd gekeken naar stellen die in 2013 gehuwd waren of ongehuwd gingen samenwonen. Vervolgens werd gekeken hoeveel van hen in 2015 nog bij elkaar waren. Het blijkt dat bijna driekwart van de stellen na twaalf jaar nog bij elkaar is. Dit was voor stellen met een Turkse, Marokkaanse of Nederlandse achtergrond gelijk. Bij deze stellen hadden beide partners dezelfde herkomst. Stellen met twee partners van Surinaamse of Antilliaanse herkomst scheiden aanzienlijk vaker. Van hen was na twaalf jaar de helft uit elkaar.

Gemengde relaties

Gaat het om relaties waarbij twee culturen samenkomen, dan gaat het vaker fout. Deze relaties blijken een stuk minder stabiel. Het minst stabiel zijn stellen van een Turkse of Marokkaanse man met een vrouw met een Nederlandse achtergrond. Van deze stellen is na twaalf jaar iets meer dan 40 procent nog bij elkaar. Is de vrouw Turks of Marokkaans en de man Nederlands, dan is 55 tot 67 procent na twaalf jaar nog samen.

Nederlandse partners meest stabiel

Ook werd onderzocht hoeveel huwelijken acht jaar na de bruiloft nog intact zijn. Hierin zijn Nederlandse partners het meest stabiel. Van hen is 13 procent in de eerste acht jaar gescheiden. Van de huwelijksparen met twee Turkse of twee Marokkaanse partners is na acht jaar 19 procent uit elkaar. Het minst stabiel zijn huwelijken van een Marokkaanse of Turkse man met een Nederlandse vrouw. In 44 procent van de gevallen liep dit huwelijk binnen acht jaar op de klippen.