“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Samenwoners riskeren massaal uithuiszetting

16 jan, 2012 | Algemeen
9,5
Klanten vertellen

1366 beoordelingen

35 Procent van de ongetrouwde samenwoners woont samen in een huis waarvan slechts één van hen eigenaar is. Zij hebben bovendien geen onderlinge afspraken gemaakt wie in het huis mag blijven, mocht de relatie misgaan. Dat blijkt uit onderzoek van Netwerk Notarissen onder 6.500 samenwonende partners.

Uithuiszetting

"Bij het einde van de relatie of bij overlijden van de eigenaar staat de partner zonder onderdak vaak van het ene op het andere moment op straat en is afhankelijk van de welwillendheid van vrienden en familie. Ook loopt het einde van de relatie regelmatig uit op een uithuiszetting van de niet-eigenaar", zegt juridisch directeur Lucienne van der Geld van Netwerk Notarissen. Op dit moment telt Nederland circa 836.000 ongehuwd samenwonende paren. Eén op drie relaties strandt uiteindelijk.

Niet samen eigenaar

Ook heeft het niet samen eigenaar zijn van een huis grote financiële gevolgen als samenwoners uiteindelijk gaan trouwen en scheiden. Zeker als ze dat in gemeenschap van goederen hebben gedaan, zoals 75 procent van de Nederlanders. Lucienne van der Geld: "Hierdoor worden alle bezittingen van hen samen en delen zij die fiftyfifty bij een echtscheiding. Ook blijkt dat veel stellen zich niet bewust zijn dat zij bij een echtscheiding ook de bezittingen moeten delen die zij vóór het huwelijk al hadden. Met alle financiële gevolgen vandien."

Om samenwoners bewust te maken van de risico’s als zij gaan trouwen of wettelijk gaan samenwonen, lanceert Netwerk Notarissen binnenkort de zogeheten huwelijkse zakentest.

Bron: Netwerk Notarissen