“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Vaders moeten automatisch ouderlijk gezag krijgen

01 aug, 2017
9,5
Klanten vertellen

1344 beoordelingen

Hoogleraren familierecht, sociale wetenschappers en personen- en familierecht advocaten willen dat vaders in het vervolg automatisch ouderlijk gezag krijgen. Wanneer ouders niet getrouwd zijn is dit niet automatisch geregeld. En aangezien steeds meer ouders enkel samenwonen vormt dit een probleem.

Ouderlijk gezag

Veel vaders denken dat zij ouderlijk gezag krijgen wanneer zij hun kind hebben erkend bij de gemeente. Dit is echter niet het geval. Het ouderlijk gezag staat los van de erkenning. Een vader moet dit apart aanvragen bij de rechtbank. Wanneer een vader zijn kind niet erkent heeft kan dit grote gevolgen hebben wanneer ouders uit elkaar gaat of wanneer de moeder overlijdt. Vaders hebben dan in principe niets meer te zeggen over hun eigen kind(eren). Een oplossing kan zijn dat vaders in de toekomst automatisch ouderlijk gezag krijgen wanneer zij hun kind gaan erkennen bij de gemeente.

Aanpassen wet

VVD en D66 hebben al eerder geprobeerd de wet aan te passen. Volgens Vera Bergkamp van D66 is de huidge regelgeving niet meer van deze tijd. Veel kinderen worden buiten een huwelijk om geboren en veel ouders zijn niet van de huidige regelgeving op de hoogte. Dit lijdt tot onnodige problemen.