“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Vaker geregistreerd partnerschap

13 jun, 2016 | Algemeen
9,5
Klanten vertellen

1366 beoordelingen

Steeds minder stellen kiezen voor een huwelijk. Stellen kiezen steeds vaker voor een geregistreerd partnerschap.Het geregistreerd partnerschap is een wettelijk erkende en geregelde vorm van samenleving tussen twee personen en is vergelijkbaar met een huwelijk. Stellen hebben rechten en plichten naar elkaar. Bij een samenlevingscontract zijn er enkel alleen verplichtingen op de punten waar men afspraken over heeft gemaakt.

Stijging geregistreerd partnerschap

In 2015 zijn 13.000 geregistreerde partnerschappen afgesloten. Dat zijn er 2500 meer dan in 2014. Inclusief huwelijk werden er vorig jaar 77.000 partnerschappen afgesloten, dat zijn er ongeveer 1000 meer dan in het jaar daarvoor. Deze cijfers blijken uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Statistieken

De gemiddelde leeftijd waarop mensen geregistreerd partnerschap afsluiten is bijna gelijk aan de leeftijd bij een huwelijk. In 2015 waren mannen gemiddeld 37,2 jaar bij een partnerschap en 37,5 bij het trouwen. Bij vrouwen lagen de leeftijd op 34,4 voor partnerschap en 34,7 bij een huwelijk. In 2005 lagen de leeftijden meer uit elkaar. Mannen en vrouwen waren ongeveer vier jaar jonger bij een huwelijk dan bij een partnerschap.
Opvallend is dat huwelijken met name populair zijn in het voorjaar en de zomer. Bij geregistreerd partnerschap is er geen overduidelijke voorkeur voor een bepaald seizoen. Een vrijdag in mei is het meest gekozen voor een huwelijk. Omdat trouwen op een maandag vaak goedkoper is, is die dag ook populair, hetzelfde geldt voor het sluiten van partnerschappen.