“Sinds 2005 jouw online juridische hulp”

Waarom kijken mensen zo graag naar vreemdgangers in Temptation Island?

05 feb, 2018 | Algemeen
9,5
Klanten vertellen

1366 beoordelingen

Temptation Island is een programma dat massaal wordt bekeken door tv-kijkend Nederland. Meedoen aan het programma betekent min of meer dat je je relatie te grabbel gooit, want er zijn zelden stellen die hier ongeschonden uit komen. De één na de ander duikt het bed in met een van de verleiders die erop uit zijn de relaties kapot te maken. Eigenlijk één bak ellende dus. Toch blijft dit intrigeren. Waarom kijken mensen zo graag naar dit programma vol met vreemdgangers?

Ultieme relatietest

Meedoen aan Temptation Island wordt gezien als de ultieme relatietest. En dit klopt. Als je relatie dit kan overleven kan het alles aan! Vier koppels worden voor 10 dagen van elkaar gescheiden. Zij brengen tijd door op een tropisch eiland samen met veel drank en tien verleiders. Er wordt over en weer gedatet en de beelden hiervan worden aan de partners getoond. Dit in de hoop dat zij hier zo van van slag raken dat zij op hun beurt wraak nemen door het ook erg gezellig te hebben met één van de verleiders.

Relatiebreuken

In het programma zie je de ene na de andere relatie op de klippen lopen. En hoe meer ellende en tranen, hoe mooier de kijkers het vinden. “Wat mensen zo aantrekt in Temptation Island is een kijk in een andere wereld. Wat er in dit programma gebeurt is geen realistische situatie. Normaal is dit voor mensen niet toegankelijk. Nu wel”, zo zegt mediapsycholoog Mischa Coster.

Roddel

Daarnaast biedt het programma heel wat stof om over te roddelen. De gebeurtenissen in Temptation Island kun je heel goed bespreken met vrienden en collega’s, want degene over wie het gaat zal het toch nooit te horen krijgen. “Het gaat hier om een soort van voyeurisme. Er is een bepaalde afstand met de personen, maar aan de andere kant leef je ook mee”, legt televisiewetenschapper Maarten Reesink uit. “Je ziet toch vaak dat programma’s waarin ‘rare mensen’ zitten die dingen doen waarvan mensen denken: dat zou ik zelf nooit doen, goed scoren”.

Identificatie

Een ander sterk punt van het programma is het feit dat je je makkelijk kunt identificeren met de deelnemers. “Veel mensen hebben weleens meegemaakt dat zijn of haar partner vreemdging of is zelf vreemdgegaan”, zegt Reesink. Ook Coster geeft aan dat die identificatie een belangrijk rol speelt bij het succes van het programma. “De makers zorgen er altijd voor dat er iemand tussen zit voor wie je sympathie hebt. Zo ga je steeds meer meeleven”.