In Nederland wonen steeds meer mensen met een migratieachtergrond. Toch wordt er nauwelijks vaker gemengd samengewoond of getrouwd. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Partner met migratieachtergrond
In totaal waren er in Nederland in 2016 4,2 miljoen stellen. Een op de tien (16%) hiervan bestond uit een Nederlander en een partner met een migratieachtergrond. De meeste gemengde stellen bestaan uit iemand uit Indonesië en een partner uit Nederland. Ook zijn er veel Duits-Nederlandse en Belgisch-Nederlandse stellen.
In de Turkse en Marokkaanse gemeenschap wordt een stuk minder vaak gemengd getrouwd en samengewoond. Zij kiezen meestal voor een partner met dezelfde afkomst en trouwen vaker dan dat ze samenwonen. Ongehuwd samenwonen komt bij deze culturen heel weinig voor.
Verschillen
Socioloog Leen Sterckx geeft aan dat het lage aantal gemengde huwelijken in de Turkse (11 procent) en de Marokkaanse (12 procent) gemeenschap niet als een verrassing komt. “Deze stellen met een gemengde afkomst kwamen vaak op afstand te staan van hun eigen achtergrond. Hoe meer verschillen tussen de partners, hoe groter de kans dat een relatie sneuvelt”, zo zegt Sterckx. Daarnaast wordt er nog veel in hokjes gedacht. “Hierdoor is er voor stellen, waarvan één van de partners een Turkse of Marokkaanse achtergrond heeft, veel tegenwind vanuit de samenleving”.